.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... prezentacije

.... forum
Produžena inkubacija omogućava ranije izleganje ptića kukavice


Katia Moskvitch, BBC News

Marico sunbird feeding a cuckoo chick
Mlade kukavice često nadrastu svoje nove roditelje

Kukavica ima neverovatnu sposobnost da zadrži jaje u sebi dodatnih 24 sata pre nego ga izlegne u tuđe gnezdo - pokazuju najnovija istraživanja.

Po svemu sudeći, ova "unutrašnja inkubacija" omogućava da se mladunče kukavice izlegne pre ostalih u gnezdu, da ih izbaci i da mu njegovi novi roditelji donose svu hranu.

Nismo znali da kukavice ili bilo koje druge ptice mogu da odlože polaganje jaja nakon što je vreme da se polože, kaže Tim Birkhead sa Univerziteta u Šefildu, u Velikoj Britaniji.
vrsta parazita, ptica koje polažu jaja u gnezda drugih ptica. Istraživački tim je objavio ovu studiju u žurnalu Kraljevskog žurnala prirodnih nauka (Royal Society Proceedings B journal).

Mnoge vrste kukavica pripadaju ovoj posebnoj vrsti parazita, oslanjajući se na druge vrste da podižu njihove mlade.

Ukoliko novi roditelji ne izbace uljeza pre nego se izlegne, njihovo rođeno mladunče će verovatno završiti na zemlji, izbačeno od strane nezvanog gosta.

"Da bi bili u mogućnosti da preživite u novoj familiji, morate se izleći pre drugih, što je od suštinske važnosti pošto vam daje prednost u startu", kaže za BBC News Tim Birkhead sa Šefildskog univerziteta, vođa naučnog tima.

Razvijenije od drugih

Ornitolozi su dugo znali za ovo, kao i za neobičnu činjenicu da embrioni kukavice u tek izleženim jajima izgledaju razvijeniji od embriona u jajima drugih vrsta ptica.

Profesor Birkhead kaže da postoje brojni primeri u literaturi koji datiraju i iz 18. i 19. veka o skupljačima jaja koji su bili zbunjeni kada bi prilikom pražnjenja ljuski nailazili na osetno razvijenije embrione u kukavičjim jajima. Naučnici su decenijama pokušavali da objasne ovaj fenomen - a ideja o unutrašnjoj inkubaciji se prvi put  pojavila još 1802. godine.


                            A cuckoo
Kukavice krišom podmeću svoje jaje u tuđe gnezdo u nadi da ono neće biti izbačeno napolje.


I pored svega, ideja je bila toliko neobična da ju je naučna zajednica odbacivala - sve do danas.

"Za puno ljudi je ovakvo objašnjenje izgledalo jako malo verovatno pošto nisu smatrali da kukavice ili bilo koje druge ptice mogu odložiti polaganje jaja koja su spremna za to," said Professor Birkhead.
"Ipak, naši rezultati potvrđuju da se uparvo to događa.."

Veštačka inkubacija
Da bi proverili svoju pretopstavku, britanski naučnici su odlučili da simuliraju prirodni proces inkubacije. Oni su uzeli tek položena jaja evropske kukavice i inkubirali ih tokom 24 na 40 stepeni °C - što je telesna temperatura ptica.

       
                           Dobijeni rezultati bi mogli pomoći u razumevanju evolucije kukavica


Nakon toga bi posmatrali embrione pod mikroskopom. "Očekivano, embrioni bi bili dosta napredniji nego kod jaja bilo koje druge vrste koje smo posmatrali," kaže profesor Birkhead.

Kako bi proverili da li je u pitanju strategija da se svom mladuncu da prednost na samom početku, tim je za poređenje uzeo jaja od druge vrste - zebrastog finča. Rezultati su zatim potvrdili da su naučnici bili na dobrom putu.

"Kada bi inkubirali jaja zebrastog finča doddatnih 24 sata, simulirajući situaciju sa kukavicom, embrioni bi bili na identičnom stadijumu razvoja kao kukavičje jaje u trenutku polaganja," kaže ovaj ornitolog.

On dalje objašnjava da, iako kukavičje jaje provodi 24 sata više unutar majčinog tela, realna vremenska prenost iznosi oko 31 sat, pošto se embrion unutar majčinog tela brže razvija nego u gnezdu.

"Ukoliko kukavice ne bi koristile ovu unutrašnju, dodatnu inkubaciju, i kada bi se njihovo pile izleglo u isto vreme ili posle ostalih, ono bi tada bilo daleko manje uspešno u izbacivanju ostalih iu gnezda, a samim tim bi imali manje šanse da svu hranu koju roditelji donose uzmu sa sebe." dodaje on.

Prirodno predodređenje
Koleginica profesora Birkhead-a, Nicola Hemmings, takođe sa Univerziteta u Šefildu, naziva ovo otkriće "zadivljujućim". "U svakom slučaju ono menja naše viđenje po pitanju evolucije kukavica, i njihovog podmetanja sopstvenih jaja u tuđa gnezda, i donekle objašnjava zašto su razvile ovu strategiju mimikrije" kaže profesorka Hemmings za BBC News.

"Sada smatramo da činjenica da kukavice polažu jaja čiji su embrioni u naprednijem stadijumu na neki način predodoredio kukavice da postanu parazitska vrsta ptica.."


Komentari/pitanja


                                      

.... divljina

.... svaštara / vesti

   

2003-2010 © Životinjsko carstvo