.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... prezentacije

.... forum

Sova utina - Asio otusCopyright © 2006 Dragan Simić

Liga za ornitološku akciju - www.ptica.orgIako je početak marta bio topao, noći su još bile vraški hladne. Jedne takve noći smo se Marko i ja našli u kolima širom otvorenih prozora kroz koje je duvala vrlo neprijatna promaja, parkiranim u mraku avalske šume, i pažljivo osluškivali hoće li biti odgovora na huk sove utine koji smo sa MP4 plejera emitovali iz zvučnika postavljenog na krovu.

Ptice cvrkuću, ćurliču, kvaču, klikću, huču, vrište, krešte, dernjaju se, već prema glasovnim mogućnostima, a sve u cilju odbrane teritorije od suparničkog mužjaka, privlačenja ženke i snaženja veze unutar para. Mi smo se nadali da će se utina / Asio otus / odazvati da otera uljeza sa svoje gnedilišne teritorije (tj. nas dvojicu), sve u pokušaju da utvrdimo koliko se parova gnezdi na Avali.

                            
                                                                        Utina - Asio otus

Zato smo odabrali lokacije za puštanje snimka pazeći da ne budu preblizu jedna drugoj, da nam se ista ptica ne bi odazivala dva puta, i dobrano se smrzli, naćulenih ušiju. Uprkos tome, jedino “huuh” koje smo čuli dolazilo je iz našeg zvučnika. Na prvoj lokaciji nije bilo odziva, tj. nije se javila sova ali se oglasio obični kos. Pomalo smo bili iznenađeni time, stanište je bilo za utinu odgovarajuća kombinacija lišćarsko-četinarske šume, a ona je jedna od naših najbrojnijih sova. Kada smo isto prošli i na četvrtoj lokaciji, počeli smo da se plašimo da nećemo uspeti.

Avala je noću iznenađujuće prometna i umesto sova, privukli smo policiju! Krenuli su sa uobičajenim pitanjima dok nisu stigli do: “A šta vam je to na krovu?” Nesrećni zvučnik ima plavu lampicu, ma baš policijskoplavo svetlo! Tu sam već pretrnuo.

Da li ste ikad probali da sumnjičavom policajcu koji vas pita šta radite u mrklom mraku kažete kako proučavate sove?

Hmmm... Znam da neuverljivo zvuči ali šta ću drugo, kažem: “Proučavamo sove.”
“A, dobro,” kažu i odlaze dalje.
“Huuh!”
Ne, nije sova, to sam ja huknuo od olakšanja.

Kada se i na sedmoj lokaciji ponovilo isto, svoje smo sumnje počeli da izražavamo naglas. Nešto sa Avalom nije u redu. I kada smo došli do devete tačke, definitivno smo već zaključili da nam se nijedna sova neće odazvati.

A onda smo čuli... tihu dernjavu, isprva dug, treperav huk, potom škripavo “ki-vik”. Jeste sova, nema sumnje, ali – nije utina!!

Isprva pojma nismo imali šta smo to nagnali da oglasi. Isključujemo zvučnik i tiho preslušavamo snimke drugih sova... šumska? Osluškujemo šumu još malo, evo je ponovo.

                           
                                                                            Šumska sova

Da, definitivno nam se odazvala šumska sova / Strix aluco /, ništa manje brojna od utine i ponudila nam moguć odgovor na pitanje gde su utine. Šumska sova je malo krupnija, otuda i dominantnija, pa iako ne traži ista mesta za gnežđenje, često neće u blizini tolerisati svoju sitniju rođaku.

Marko i ja se pogledasmo: neočekivan, ali ipak rezultat. Pošto emitovanje glasanja pticu nagoni da otera uljeza, neke sove danima nakon toga učestalo oglašavaju teritoriju na uštrb drugih aktivnosti, uključujući potragu za hranom.

Zato smo ubrzo nastavili dalje, da nas šumska sova ne bi doživela kao baš drsku i bezobraznu utinu kojoj treba dobro očitati lekciju.

Jedna jedina šumska sova je te noći ujedno bio i jedini odziv na zov utine. Ipak, kako jedna sova ne čini proleće, vratićemo da proverimo druge sove. Samo se nadam da će noći biti toplije.


Komentari/pitanja                                      

.... divljina

.... svaštara / vesti

2003-2007 © Životinjsko carstvo