.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... prezentacije

.... forum
Vetruška, falco tinunculus


 Vetruska je mali i riđi soko sa dugim krilima i repom. Ženka je malo krupnija od mužjaka. Mužjak je živih boja sa gornje strane a ženka i mladi su uglavnom ujednačenih boja. Vetruška je najčešća dnevna grabljivica u Evropi pa tako i kod nas.

U letu brzo i plitko maše krilima a često je možemo videti kako leprša "u mestu" i jedri na vetru. Ovo 'letenje "u mestu'' naroito primenjuje dok lovi, a zatim ''pada'' na plen, zaustavljajući se da jos jednom bolje osmotri lovinu. Isto tako ume da se obrušava ili da se zaleće na plen kao kobac naročito kada lovi sitne ptice. Vetruška je veoma vešt lovac pa tako nekada kada lovi zna da proleti kroz krošnju drveta poluskupljenih krila i raširenog repa.

                              

Vetruška je grabljivica otvorenih terena ali isto tako je prilagođena za zivot u urbanim sredinama pa čak i u centrima najvećih gradova. Od urbanih naselja najviše joj odgovaraju aerodromi gde je ova ptica rado viđen gost jer lovi golubove. Gnezda pravi na liticama, nasipima, drveću, na zgradama a kadkad i na zemlji. Gnezdjenje počinje početkom aprila. Gnezdo moze biti račva ili šupljina drveta, litica ili fasada zgrade, dalekovodni stub...a često koristi i gnezda drugih ptica. Gnezda na zgradama su obično slabije građena, najčešće samo poneka grancica, slama, vuna ili otpaci. Gnezda na drvetu su uglavnom stara svračija ili vranina. Ukoliko ih sama pravi onda su od granja postavljena travom. Ženka snese obicno 3-6 jaja u razmacima od dan-dva. Jaja su širokog i ovalnog oblika, bez sjaja, bela ili prljavo bela sa gustim riđe smeđim mrljama. Posle 27-29 dana izlegu se mladi koji su prekriveni slabo priljubljenim belim paperjem koje posle osam dana biva zamenjeno drugim sivkastim, mnogo gušćim paperjem. Posle petnaest dana počinju da im se pojavljuju i prva pera, a sa dvadeset i pet dana imaju potpuno perje. Mladunce u početku cuva i hrani zenka dok muzjak lovi. Sa navrsenih dvadeset dana mladunci sami pocinju da se hrane plenom donesenim u gnezdo. Sa navrsenih trideset dana mladi izlecu iz gnezda ali se ne udaljavaju previse od roditelja jer su jos citavih mesec dana zavisni od njih. Polno zreli postaju prve sledece godine. Glavna i osnovna hrana vetruske su sitni sisari (voluharice, misevi,slepi misevi,...) a ptice koje zive u gradu hrane se uglavnom vrapcima i drugim '' gradskim'' pticama. Hrani se i insektima koje lovi i jede u letu, a ponekad lovi i krupniji i opasniji plen kao sto su tvor i lasica. Blizina coveka joj ne smeta osim ako nije izlozena konstantnom uznemiravanju.
I ako je vetruska cesta ptica i njena populacija nije ugrozena ne smemo zaboraviti da je ova ptica izuzetno osetljiva na pesticide, te je stoga trebamo maksimalno zastititi.

 Mladunče čaplje


                             Mala žuta čaplja Čapljica


 


Tekst i fotografije: copyright Predrag Kostin                  Siva čaplja

.... divljina

.... svaštara / vesti

   

2003-2007 © Životinjsko carstvo