.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

U poseti beogradskom zoo vrtu


 
                      
Napomena: na sve male slike u tekstu možete kliknuti kako bi ih videli u punoj veličini.


Odlazak u Zoološki vrt Beograda i reportaža o njemu svesno su odlagani duže vreme. Nedavna poseta zoo vrtu u glavnom gradu Slovenije prosto je nametnula da napravimo i ovu reportažu. Pitate se zašto? Kako je vaš reporter poslednji put u "Vrtu dobre nade" bio pre 7 ili 8 godina, sve informacije i utiske dobijao je iz druge ruke. I zvučale su skoro po pravilu jako loše.


 
 Beba foka koju brižna majka ne ispušta iz vida ni sekund.

Problematika sa kojom su se suočavali Vuk Bojović, njegovi saradnici i brojni volonteri, menjala se puno u poslednjih 15 godina. Od nedostatka hrane u vremenima hiperinflacije preko nerazumevanja gradskih vlasti za potrebe vrta u mirnijim razdobljima. Oni koji žive u Beogradu sigurno se sećaju tadašnjih Vukovih apela javnosti u trenucima kada se nije znalo da li će Vrt u nastupajućim danima imati čime da nahrani velike životinje.

Beogradski Zoo vrt danas izgleda daleko bolje nego pre desetak godina. Bilo da se radi o urednim stazama, lepo ofarbanim kavezima, čestim kantama za smeće, jasnim natpisima o imenima i poreklu životinja, kao i onih [većih] da nije dozvoljeno dirati i hraniti životinje - sve se prosto sija. Fotografija iguane koju možete videti napravljena je kroz staklo koje ograničava njihov životini prostor. Kamo sreće da jednog dana sve životinje umesto kroz rešetke gledamo kroz [ovako čisto] staklo.

                     

Kako je Zoo vrt posećen u tropski vrelom danu, videćete nešto manji broj fotografija nego što je planirano. Vrućina je "umorila" većinu životinja a potpisnika ovih redova oterala pre vremena.

              

               

Posle zaista prijatnog iznenađenja drastično poboljšanom infrastrukturom, čistoćom, susretom sa mladunčetom foke rođenim pre nedelju dana, usledio je neprijatniji deo posete.

   

Kao i nekada davno, panteri, leopard, beli medvedi i vukovi, [pa i brojne sove] žive u izuzetno skučenom prostoru sastavljenom isključivo od rešetki i kamena/betona. Prelepi tigar [klik na sliku desno] ima tu "čast" da živi na 10 puta većoj površini od pantera ali ni on nema više od ravne površine oivičene zidinama i rešetkama. Najmučniji prizor [slika dole levo] koji možete videti na 35 stepeni je pripadnika porodice vukova u, po slobodnoj proceni, prostoru manjem od 4 kvadratna metra.

Retki su zoološki vrtovi u svetu u kojima životinje žive srećno i sa puno života kao što bi živele u prirodi. Ipak, uz ograničenja koja u našem konkretnom primeru postoje [nemogućnost proširenja prostora] treba usmeravati "uređivačku politiku" i omogućiti manjem broju životinja makar dostojanstven život, parče trave, hladovinu pravog drveta ili mogućnost da razmahnu svoja krila.Napišite šta mislite o situaciji u beogradskom Zoo vrtu => Komentari


 

.... divljina

   

2003-2005 © Životinjsko carstvo