....naslovna strana

....pretraživanje

Instrukcija [ma, pustite me druže!]

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu donela je 07.10.2004 godine posebnu instrukciju o načinu izdavanja veterinarskih sertifikata za kućne ljubimce prilikom transporta u zemlje članice Evropske Unije. Odnosi se prvenstveno na pse i mačke u svim slučajevima nekomercijalnog transporta kada putuju sa vlasnikom ili drugom odgovornom osobom za datu životinju.

Da bi vlasnik dobio potreban sertifikat za ulazak na teritoriju zemlje članice EU [osim Irske, V. Britanije i Švedske] mora da obezbedi sledeće:
1. trajno obeležavanje životinje tetovir brojem ili mikročipom koji ispunjava standard ISO 11784 i 11785
2. potvrdu o vakcinaciji protiv besnila registrovanom inaktivisanom [mrtvom] vakcinom
3. potvrdu o zdravstvenom stanju [kliničkom pregledu] životinje od strane veterinara najranije 48 sati pre putovanja
4. rezultat laboratorije ovlašćene od strane EU o urađenom pregledu seruma krvi životinje na visinu titra specifičnih antitela protiv virusa besnila U Irskoj, V. Britaniji i Švedskoj na snazi su nacionalni propisi po kojima je obavezno obeležavanje životinja isključivo mikročipovima i obavezno karantiniranje kućnih ljubimaca kada dolaze sa terirorije trećih zemalja.


u inostranstvo na letovanje, sa kućnim ljubimcem? može, ali...

Obeležavanje i vakcinaciju kućnih ljubimaca obavlja veterinarska služba ovlašćena od strane Ministarstva i pod nadzorom republičke veterianrske inspekcije [javna veterinarska služba]. Kućni ljubimci se mogu obeležavati tetoviranjem brojeva u ušnu školjku ili mikročipovima koji ispunjavaju pomenute standarde [www.backhome.co.yu]. Evidencija o vakcinisanim i obeleženim životinjama se u vidu izvestaja jednom mesečno dostavlja Upravi za veterinarstvo.Vakcinacija i revakcinacija [po potrebi] obavlja se registrovanom inaktivisanom vakcinom [Rabdomun] protiv besnila.
• pas ili mačka moraju biti vakcinisani već sa dva meseca starosti
• revakcinacija se vrši za mesec dana
• ako se životinja prvi put vakciniše, a starija je od 12 nedelja, revakcina se ne sprovodi Cena vakcinacije u Veterinarskoj stanici Novi Sad je trenutno 500,00 dinara, a cena implantecije mikročipa 1500,00 dinara.
Za uzorkovanje, pripremu i slanje uzorka krvi za određivanje titra antitela, od strane Ministarstva ovlašćeni su:
- Fakultet veterinarske medicine u Beogradu – Klinika za bolesti malih životinja [011/3611-809],
- Javna veterinarska stanica Novi Sad [021/403-220] i
- Javna veterinarska stanica Niš.
Uzorkovanje krvi može se obaviti najranije 30 dana posle vakcinacije mrtvom vakcinom.
Uzorak krvi nadležna institucija šalje na Fakultet veterinarske medicine u Ljubljanu, kao najbližu referentnu laboratoriju ovlašćenu za te poslove od strane EU.

Vlasnik snosi troškove uzorkovanja i pripreme krvi za slanje, trenutno 225,00 dinara, kao i troškove DHL službe, odnosno slanja biološkog materijala u Sloveniju, koji trenutno iznose 3843,00 dinara. [to nije sve...].
Nakon izvršene analize [oko 15 dana] vlasnik će dobiti obaveštenje na kućnu adresu i zatim podići rezultate na pošti. Prilikom preuzimanja rezultata [pouzećem] treba uplatiti na žiro račun Veterinarskog fakulteta u Ljubljani još 48,00 eura na ime troškova ispitivanja i 60,00 eura troškova carine [i to nije sve...].Vlasnik će moći da putuje sa svojim kućnim ljubimcem [ako još nije odustao] najranije nakon 3 meseca od dana dobijana rezultata.
Nakon isteka ova tri meseca vlasik dolazi sa kućnim ljubimcem kod veterinara na klinički pregled životinje radi dobijanja potvrde o zdravstvenom stanju, i to najranije 2 dana pre datuma putovanja. Cena od 130,00 dinara je sad već zanemarljiva...Ostalo je još da vlasnik poseti nadležnu veterinarsku inspekciju, ponese potvrdu o vakcinaciji protiv besnila, rezultate titra antitela [iz Slovenije], potvrdu o zdravstvenom stanju [od veterinara], potvrdu o obeležavanju [pri mikročipovanju se dobije i odgovarajuća dokumentacija], i naravno određenu svotu novca...
Na osnovu uvida u dokumentaciju veterinarski inspektor izdaje sertifikat VS-40/I-7 sa kojim se ljubimac može uvesti u bilo koju zemlju EU, s tim što svaka zemlja zadržava diskreciono pravo da traži još neke dodatne analize ili da izvrši karantiniraNje na granici.Sertifikat važi 4 meseca nakon potpisivanja od strane veterinarskog inspektora ili do isteka vakcinacije.

Vlasnici koji jednom urade kompletnu proceduru i dobiju sertifikat za ulazak u EU, pri sledećem putovanju imaju mnogo manje posla. Rezultati na titar antitela važe neograničeno ukoliko se životinja u narednom periodu redovno vakciniše protiv besnila [naravno mrtvom vakcinom] jedanput godišnje. To znači da je pri svakom sledećem ulasku u EU za dodijanje sertifikata VS-40/I-7 veterinarskom inspektoru potrebno podneti na uvid samo potvrdu o vakcinaciju i potvrdu o zdravstvenom stanju psa, ne stariju od 48 sati.

Zoran Petey, veterinar

Komentari/Pitanja

Napomena: nedavno smo za vas preveli Zakon Evropske Unije koji se odnosi na transport životinja u i kroz te zemlje. Možete ga pročitati >ovde<

....nestali     ....ko je autor
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     zahvaljujem se....
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
   
   
   
     
     
       
       

2004 © Životinjsko carstvo