.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

MekPobeda u zaštiti Amazona

U istorijskom dogovoru čije će posledice biti dalekosežnije od ove konkretne kompanije i čiji efekti zadiru u svetsko poljoprivredno tržište, McDonalds je postao vodeća kompanija u akciji za prestanak seče Amazonskih prašuma radi njihovog pretvaranja u polja soje.

Zahvaljujući neverovatnom pritisku hiljada email-ova i pisama koje su ljubitelji prirode slali na evrosku adresu ove kompanije, Mekdonalds je pristao da zaustavi prodaju piletine koja se hrani sojom sa sveže posečenih šumskih površina Amazona.

         
      Džinovski pilići su preplavili Mekdonaldsove restorane u protestu protiv uništavanja Amazona

Prethodnih godina, naizgled nezaustavljivo širenje gajenja soje u Amazonu je postalo jedno od najvećih pretnji opstanku najveće prašume na svetu. Soja nije korišćena da bi se njom hranili ljudi. Korišćena je da bi se njom hranile životinje namenjene ishrani u restoranima "brze hrane" i lancima supermarketa širom Evrope.

U aprilu 2006. Greenpeace je pokrenuo kampanju razotkrivajući ulogu trgovaca hranom u uništavanju prašume. Izveštaj pod nazivom "Nestajanje Amazona" detaljno govori kako su Mekdonalds i još neke kompanije umešani u šečenje šuma, otimanje zemlje, ropstvo i nasilje. Od tada se dogodila velika promena u odnosu industrije prehrambenih prozvoda prema ovom problemu.

Epilog je da su Mekdonalds i ostale kompanije radili sa Greenpeace-om na formiranju plana koji bi podrazumevao prestanak sečenja šuma. Plan bi takođe pomogao prestanak otimanja zemlje i socijalnu nepravdu koja je učestala u Amazonu.

Dvogodišnji moratorijum rizikuje da bude jedva nešto više od simboličnog napora

Obavezujući se na poštovanje plana, izuzetno velika potreba za kupovinom stvara ogromnu potražnju za sojom koja nije uzgajana na pepelu prašume. Ovaj problem pritiska i "veliku petorku" najvećih svetskih trgovaca sojom - Cargill, ADM, Bunge, Dreyfus and Amaggi - da uđu u pregovore u kojima se odlučuje o sudbini prašuma Amazona.

Kao reakcija na pritisak, trgovci sojom su se obavezali na ograničeni dvogodišnji moratorijum u kome neće kupovati soju sa nekadašnjih područja prašuma. Dvogodišnji vremenski okvir moratorijuma na koji su pristali trgovci sojom rizikuje da bude ništa više od simboličnog uspeha ukoliko se ne donesu stvarne promene koje će trajno zaštititi Amazon.

Greenpeace zahteva da moratorijum ostane na snazi dok god se ne ustanove zakonske procedure za legalnost i gazdovanje zemljom i dok se ne postigne dogovor sa Brazilskom vladom i najsnažnijim faktorima oko dugoročne zaštite prašuma Amazona.

Formira se radna grupa koju će činiti predstavnici velikih trgovaca sojom, proizvođača soje, nevladinih organizacija i države, i koja će sastaviti radni plan akcije.

"Kada smo o ovom problemu prvi put obavešteni od strane Greenpeace-a, odmah smo kontaktirali naše dobavljače, nevladine organizacije i druge kompanije kako bi rešili problem i krenuli u akciju", kaže Karen van Bergen, zamenica predsednika McDonald's Evropa. "Odlučni smo da uradimo pravu stvar zajedno sa našim snabdevačima i Brazilskom vladom kako bi zaštitili Amazon od daljeg uništavanja."

"Dvogišnji okvir ove inicijative je, nadamo se, pokazatelj svesti o neodložnosti sa kojom trgovci sojom žele da sprovedu program nadgledanja i sve njegove uslove. Očekujemo da ukoliko neke mere budu zahtevale više vremena od predviđenog roka da će moratorijum ostati na snazi dok god se sve dogovoreno ne ispuni."

I pored svega, neke kompanije ne žele da učestvuju u ovom programu. KFC je bez objašnjenja odbio da komentariše svoju ulogu u uništavanju prašuma Amazona i sada je najvažnije da im pokažemo kako su ostali sami u tom svom stavu.

Kliknite ovde i pošaljite email David Fitzjohn-u, glavnom menadžeru kompanije KFC za Evropu u kome ćete mu reći da prestane da uništava Amazon.Komentari/pitanja

.... divljina

 

2003-2006 © Životinjsko carstvo