.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Psi osjećaju prijatelja

Zahvaljujući hitnom reagovanju šinterske službe, u selu Dajbabe iz tek iskopane septičke jame spasen je pas lutalica. Radnici Azila za pse, kažu da su više humanitarci nego šinteri. Najvažnije je ne plašiti se životinja. Psi pogotovu osjećaju ko im je prijatelj, a ko ne, kazali su u toj službi. Podgorički šinteri su ljubitelji životinja i, do sada, spasili su veliki broj pasa i mačaka od sigurne smrti...

 
Šinterska služba je na poziv porodice Bulatović iz Dajbaba, brzo reagovala i krenula u akciju spasavanja psa lutalice, koji je upao u tek iskopanu i neograđenu septičku jamu. Poslovođa šinterske službe Muhedin Musić i radnik Senad Pepić merdevinama i kavezom izvadili su mirnu i vidno srećnu životinju iz jame, a veterinari su kasnije u Azilu ustanovili da nema povreda. Bulatovići i komšije pokazali su veliku humanost i psu, dok nije stigla služba, spustili kanapom kofu vode, a djeca su mu bacala hljeb.

Predsjednik Društva za zaštitu životinja, Svetlana Manojlović, upozorila je vlasnika septičke jame - porodicu Bošković da je ogradi jer ona predstavlja opasnost i za ljude, pogotovo za djecu. Radnik šinterske službe Pepić kazao nam je da se u sličnim situacijama dešava da pas doživi šok i od straha reaguje agresivno na ljude. U takvom slučaju, ističe on, na komadić hrane namaže se pasta ''sevdalin'' koja uznemirenu životinju ošamuti. U slučaju da pas neće da pojede hranu, šinteri imaju hvatalicu i mrežu. Međutim, u ovoj akciji to nije bilo potrebno, jer spaseni mješanac pripada grupi smirenih ''sugrađana''.
- Mi se ne plašimo psa, a to je najvažnije u ovom poslu. Psi osjećaju ko im je prijatelj, a ko ne – rekao je Pepić dodajući da često spasavaju pse iz bunara i rijeka, kao i povrijeđene pse od udara automobila ili od kamenovanja i mučenja građana.

Pepić kroz osmjeh ističe da, iako se ta komunalna služba zove šinterska, oni su više neka vrsta humanitarne organizacije koja se bori i brine o dobrobiti životinja. Lutalice spasavaju po prijavi građana, rekao je Pepić, ali ponekad i sami prilikom rutinskih obilazaka, uoče životinju u nevolji.
- Svakog psa kojeg spasimo vodimo na veterinarski pregled, vakcionišemo ga i sterilišemo. Zatim se daje na udomljevanje, ukoliko se ne javi vlasnik – kazao je Pepić. Poslovođa Musić istakao je da se ne spasavaju samo lutalice, već su česti slučajevi da vlasnici traže pomoć od šintera da spasu njihovog ljubimca. Ponekad ih zovu da uhvate agresivnog psa, koji se pustio sa veza, pobjegao i kojem ni gazda ne smije prići.
- Te usluge su za sada besplatne, a zadovoljni smo ako nas vlasnik ponudi kafom i sokom - kaže Musić. Manojlović je kazala da se obilaze i psi koji nijesu uzeti iz Azila, a prijavljeno je da se drže u nehumanim uslovima.
- Primjer je pas koji je držan u blizini golubovačkog aerodroma. Vlasnik ga je vezao malim kanapom na kolac, a kućica od čistog lima usijala se na 40 stepeni bez hlada – rekla je Manojlović i dodala da je vlasnik na njihovo reagovanje napravio novu kućicu i veliki lanac privezan na sajli. Prema njenim riječima, vlasnik je sada presrećan.
- Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva. U 95 odsto slučajeva vlasnici nam izađu u suret pa naprave nove kućice, uklone smetlište i budu zadovoljni – kazala je Manojlović i dodala da se postavlja pitanje zar je teško da to građani urade prilikom dobijanja životinje, a ne nakon sugestija Društva. Prema njenim riječima, veliku podršku imaju od direktora Javnog preduzeća ''Čistoća'', Miodraga Boljevića , u okviru koje radi RJ ''Šinterska služba''.

Ko želi da udomi mače?
Radnici su ispred Azila za pse našli kartonsku kutiju u kojoj je nepoznata osoba ostavila četiri mačića. Kako u Azilu nema dovoljno mjesta ni za pse, pojavio se problem kuda sa njima. Svetlana Manojlović kazala je da je boravak za mačke u Azilu nepodnošljiv, jer doživljavaju traume zbog velikog broja pasa.
 
- Nismo znali kuda sa njima, a nijesmo mogli da ih ostavimo da uginu. Najveći problem je bio što su mačići previše mladi – kazala je Manojlović. Spas je stigao od velikog ljubitelja i zaštitnika životinja Zagorke Hasemer Popović, koja je na Svetlaninu molbu pristala da udomi mačiće na mjesec dana, dok se ne oporave, porastu i budu spremni za udomljavanje. Zagorka, koja već ima 21 mačku, pristala je da ih uzme, iako ni sama više ne zna kuda sa njima.
- Jednostavno nijesam imala srca da ih odbijem. Jedno sam već udomila, a crveno, ''najružnije'', toliko sam zavoljela da ću ga zadržati i nikome ga ne bih dala – kazala je Zagorka dodajući da su sve njene mačke sterilisane. Društvo je Zagi obezbijedilo 15 konzervi hrane za mačke, a platiće i njihovu sterilizaciju. Pozivaju se svi zainteresovani da se jave Društvu ukoliko žele da udome mače.

Aleksandar Šćekić

Komentari/pitanja

.... divljina

 
 

2003-2005 © Životinjsko carstvo