....naslovna strana

....pretraživanje

Sloboda za životinje?

28. Novembra u 17 časova, posetioci Doma Omladine imali su prilike da pogledaju nemački dokumentarni film o strahotama lova i savremene industrije mesa. Nažalost, osim dolepotpisanog, drugih predstavnika medija nije bilo. Samim tim i ljudi koji bi svoje čitaoce izvestili o ovom događaju. Od predstavnika drugih organizacija za zaštitu životinja pozivu su se odazvali samo predstavnici udruženja ORCA. Povrh svega, razočaravajuće mali broj posetilaca nije delovao ohrabrujuće.

Predsednica udruženja Snežana Milovanovic je napravila kraći uvod pre prikazivanja filma i objasnila osnovne ciljeve Udruženja a zatim pozvala posetioce na upoznavanje i razgovor nakon projekcije. Brutalni [nemontirani] prizori ubijanja životinja iz bolesnog hobija kojem mnogi tepaju nazivajući ga sportom, praćeni su stručnim objašnjenjima autora filma o dubokoj ukorenjenosti lova u ljudskom društvu. Kako lov osim tradicionalne ima i finansijsku podlogu tj. državama donosi profit, time je još teže usprotiviti se. Imali smo prilike da vidimo čak i kako snimatelji vešto izbegavaju fizički napad u pokušaju da izbliza snime lovca koji svog maloletnog sina `obrazuje` na temu uspešnog ubijanja životinja iz vatrenog oružja.

Usledili su još potresniji prizori svakodnevice industrije mesa. Divljačko kastriranje malih prasića bez anestezije koje vrše potpuni laici, sečenje udova još uvek svesnim životinjama i film se tu negde završio. Utisak i muk po završetku projekcije nije lako opisati. Recimo samo da bi posle ovog filma i mnogi protivnici vegetarijanizma dobro razmislili o svojoj ishrani.

Tim Udruženja Sloboda za životinje je potom posetiocima predstavio svoje planove za buduće akcije. Sakupljanje potpisa u peticiji za uvođenje prava na život životinja u Ustav naše zemlje jedna je od glavnih akcija Udruženja.

Dok su na slabu posetu najviše uticalo održavanje čak dve Međunarodne izložbe na Beogradskom Sajmu [pasa i mačaka], ostaje nada da će plemenite ideje za koje se zalažu u ovom Udruženju doživeti i srećnije dane i daleko veću podršku. Uzimajući u obzir trenutak u kome se naša zemlja objektivno nalazi, autor ovog teksta je sa ovog skupa izašao pitajući se......da li bi trebalo biti zadovoljan ili očajan odzivom javnosti na ovakve ideje.

Komentari

....nestali     ....ko je autor
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     zahvaljujem se....
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
   
   
   
     
   

2004 © Životinjsko carstvo