.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Zoološki vrt Ljubljana

Kratku posetu Republici Sloveniji iskoristili smo za obilazak ljubljanskog Zoo vrta. Podaci kao što su površina koju zauzima, broj životinjskih vrsta, broj jedinki kao i kvalitet njihovog života neminovno upućuju na poređenje sa Zoo vrtom Beograda. U domaćoj javnosti se u pohvalama našeg "Vrta dobre nade" najčešće koristi veliki broj životinja što je u slučaju nekih vrsta potpuno pogrešan aršin za procenu. Ko god misli da životinje trebaju imati i nešto više od pukog preživljavanja u cilju prikazivanja posetiocima sigurno se seća vukova, pantera i drugih nesretnika kojima su se "zalomile" minijaturne betonske ćelije.

Kako bi ispali fer, obećavamo skoru posetu Beo zoo vrtu posle koje ćemo napisati kako trenutno stoje stvari. Za razliku od npr. divljih mačaka, u ljubljanskom Zoo vrtu gmizavci i neke ptice nisu imali puno sreće pa žive u skučenim prostorima.

Zoo vrta mesta Ljubljana, kako stoji na ulazu, se nalazi na izuzetno povoljnoj lokaciji. Jedna padina brda Rožnik omogućava prilično komforan raspored za ograđene površine i kaveze. Prema podacima sa oficijelnog web site-a, Zoo Ljubljana je jedini vrt ove vrste u Sloveniji, osnovan je 1951, prostire se na 19.6 hektara a dom je za 148 životinjskih vrsta odnosno za 691 jedinku.

Evo šta je zabeležio fotoaparat. Uživajte!

        

      


    

    

    

       

    

   

   

   

.... divljina

 

 
 
 
 

2003-2005 © Životinjsko carstvo