.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Mirno mesto za odmor - www.forests-forever.com


Volite li da se prošetate kroz park gusto "naseljem" stablima i gustim krošnjama?
Osećate li blagotvorno dejstvo boravka u gustoj šumi?

Pored mikrodejstva da pozitivno utiču na organizam, šume imaju izuzetno važan uticaj na celokupan život naše Planete. U vreme kada se u dobrom delu planete one i dalje bez milosti uništavaju, grupa ljudi okupljena oko japanskog fotografa Yasunobu Kobayashi-ja napravila je zadivljujući internet sajt.

Ovaj fotograf i veliki ljubitelj prirode je obišao dvadesetak velikih šuma u 15 zemalja sveta i 2001. godine objavio fotografije u knjizi pod imenom Forest Planet [Šumska planeta]. Prihod od foto izložbi koje je organizovao širom Japana namenio je borbi da se očuva 5 od tih velikih i ugroženih šuma.

Ceo sajt na vizuelno veoma prijatan način posetiocu pruža mogućnost da putuje u najudaljenije delove Planete i okom japanskog fotografa vidi mnoge prizore od kojih zastaje dah. Osim velike foto galerije, postoji i odeljak pod imenom "Consciousness" [svest] podeljena na četiri veće celine - Historz, Vegetation, Issues i Contribution [Istorija, Vegetacija, Problemi i Doprinos].

Ovaj sajt je na engleskom jeziku [postoji i japanska verzija] pisanom tako da nije neohodna visoka stručnost da bi se razumeo sadržaj već neko prosečno opšte znanje.

 
                                                                   Laurentinci, Kanada


Interesantan podatak je da su istraživanja poslednjih godina potvrdila da pozitivni efekti boravka u šumi nisu samo psihološki već da se radi o fenomenu pod imenom fitoncid [phytoncide]. Nau;no stanovi[te je da fitoncid predstavlja odbrambeni sistem drveća koje se ispuštanjem određenih supstanci brani od bakterija i štetočina, pa čak i protiv agresivnih biljnih vrsta.

 
                                                                       Širakami, Japan

Ljudska upotreba sličnog dejstva se zome aromaterapija - upotreba određenih vrsta drveta i biljaka u terapeutske svrhe. Udisanjem, mukozna membrana pretvara miris u električni impuls koji u mozgu inicira lučenje serotonina.

Serotonin je supstanca koja opušta nervnu i telesnu napetost, smanjuje stres i omogućava brži oporavak od napora. Ovakvo blagotvorno dejstvo može se osetiti čak i u klupi u parku ispod drveta, kao mali deo pozitivne energije koju nam pruža zelena šuma.

 
                                                                  Monteverde, Kostarika


Ovo je prvi tekst u novom odeljku na Životinjskom carstu, u kojem ćemo vam periodično predstavljati internet lokacije vredne vašeg vremena i razmišljanja.

Pridružite se autoru www.Forests-Forever.com u ponovnom otkrivanju šuma i svega onog što šume predstavljaju za životinje, čoveka, Planetu.


 
                                                            Avenija baobaba, Madagaskar


Komentari/pitanja
.... divljina


 
 
 

2003-2007 © Životinjsko carstvo