.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Podvodna fotografija kao umetnost - www.Amustard.com


Doktor Alexander Mustard [rođen 1975. godine] je svetski poznat prirodnjak posvećen ekologiji mora i okeana iza koga stoji jako veliki broj naučnih radova o interakciji morskih biljaka i životinja sa njihovom životnom sredinom. Široj javnosti ovaj istraživač je međutim poznatiji kao jedan od najboljih ako ne i najbolji podvodni fotograf današnjice.

Najviša priznanja koja je osvojio u velikoj konkurenciji na takmičenju Wildlife Photographer of the Year i World Festival of Underwater Photography dovoljno govore za sebe.

Poslednjih nekoliko godina radio je i na nekoliko knjiga o ronjenju, a njegova prva samostalna publikacija o podvodnoj fotografiji "The Art of Diving" je izdata 2006. godine.

Još jedna zanimljivost o ovom nesvakidašnjem čoveku je da kao vlasnik patenta stoji iza nekoliko vrsta fotografskih filtera [www.magic-filters.com] posebno projektovanih za podvodno fotografisanje.


Do sada je objavio preko 200 tekstova u najpoznatijim časopisima o podvodnom svetu i fotografiji i stalni je saradnik velikog broja dnevnih, nedeljnih i mesečnih revija širom sveta. Jedan je od profesionalnih fotografa koji su prvi u potpunosti usvojili digitalnu tehnologiju. Njegova sadašnja glavna fotografska mašina je Nikon D2X dodatno opremljen podvodnim kućištem kompanije Subal, vrhunskim objektivima i podvodnom rasvetom.

Slika desno: nakon osvajanja prestižne nagrade Wildlife Photographer of the Year Aleksandrovu izložbu posetili su Kraljica Engleske i vojvoda od Edinburga.

Kao naučnik, Dr. Mustard se usredsredio na posmatranje uloge koju okeanska prostranstva imaju u životu planktona. Kako kaže: "okean je najveći ekosistem na planeti, koji nas snabdeva hranom ali što je još važnije - dominira u ekosistemu cele planete. Zooplankton spada u najbrojnije višećelijske životinje na planeti i od velike je važnosti poznavanje kako on živi svoj život."

Od posebnog značaja je izučavanje kako tzv. ediji utiču na plankton. Ediji su ekvivalent promenama koje se dešavaju u atmosferi: anticikloni i cikloni koji nastaju usled rotacije planete. Tu doduše prestaje svaka sličnost. Mi svakodnevno vidimo atmosferske promene na vremenskim mapama, veličine i do hiljade kilometara koje nas prođu za nekoliko dana. Kako je morska voda gušća od vazduha cikloni i anticikloni u okeanima su manji i sporije se kreću - imaju od 10 do 100km u prečniku i pomeraju se mesecima.

 

Za najveći broj životnih oblika na Planeti, pojedinačni vremenski sistemi nemaju preveliki značaj - drvo, krava ili pčela najčešće žive u svim vremenskim prilikama dok veći ekološki uticaj na njih imaju sezonske i klimatske promene. Biljke i životinje planktona ne žive toliko dugo, mnogi od njih žive od nekoliko do mesec dana što se po ciklusu često poklapa sa vremenskim promenama u okeanu.

   

Drugim rečima, ukoliko ste se rodili kao plankton, može provesti ceo život u lepom vremenu ili ceo život u ružnom vremenu. Ovo su oblasti biologije okeana koje najviše zanimaju Aleksandra Mustarda.

Druga strana njegove fascinacije životom u okeanu je okrenuta fotografisanju prelepih prizora koje većina "običnih" ljudi nikako drugačije nema prilike da vidi.

 

Posetite njegov website tj. galeriju sa nadrealno lepim prizorima i uživajte u lepoti prirode.

Prirode koju treba da sačuvamo dok još nije kasno.

www.Amustard.com

Uživajte

Prevod i obrada: Goran Ćatić
Fotografije: copyright Alexander Mustard

Komentari/pitanja
.... divljina


 
 
 

2003-2007 © Životinjsko carstvo