.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Upomoć - debeo pas!




Kao savestan vlasnik psa, verovatno ste se već zapitali, dali Vaš ljubimac ima normalnu telesnu težinu?! Pitanje je opravdano. Sa današnjim načinom života i ishrane, nisu samo ljudi sa viškom telesne težine, već se ovo često javlja i kod kućnih ljubimaca. Smatra se da je svaki treći pas ugojen, da ne kažem debeo. Povećana količina masnog tkiva utiče na opšte zdravstveno stanje, znatno može da skrati životni vek, negativno utiče na raspoloženje.

Kada se smatra da je pas ugojen?
O povećanoj telesnoj težini pričamo kada jedinka znatno prelazi idealnu telesnu težinu za svoju rasu. Stručni naziv ovog stanja je adipositas. Početak gojaznosti ili blaga gojaznost je kada pas prekorači 10% od idealne težine, ako pređe 20% to je već znatna ugojenost. Smatra se bolešću ako je preko 30% od normalne telesne težine.

Gojaznost nastaje u toku dužeg vremena. Ima dve faze: dinamičnu i statičnu fazu. Dinamična faza je je u početku, kada pas dobija više energije sa hranom,nego što potroši i organizam deponuje taj uneti višak. Ovo prati statična faza, kada i uz smanjen unos energije telesna težina se ne menja.

 
                 Fizička aktivnost kod gojaznog psa opasno opterećuje kardiovaskularni sistem


Koja rasa je sklona gojenju?
Određene rase su sklonije gojaznosti u odnosu na druge. Ovome doprinose i genetske karakteristike rase ali i način ishrane. U osnovi bez obzira kakvog psa imate, ako dajete više hrane Vaš pas će vremenom tražiti još više. Pas sa dobrim apetitom uvek će dobiti više nego što je potrebno, jer vlasnik smatra da nikad nije dovoljno nahranio svog ljubimca. Psi koji su skloni gojenju, moraju se redvno meriti radi provere telesne težine. Gojenju su skloni labradori, bigl, škotski ovčar, jazavičari, španijeli, posebno koker španijel

Da li je pas ugojen?
Da bi se utvrdilo stanje, prvo se pas mora izmeriti. Malog psa možete jednostavno izmeriti kod kuće ako se prvo izmerite Vi, pa zatim se izmerite zajedno Vaš pas i Vi. Odbijte od ukupne cifre vašu težinu i dobićete telesnu težinu vašeg ljubimca.ukoliko je Vaš pas pretežak da bi ga dizali, zamolite veterinara da ga izmeri u ordinaciji za to predvođenoj vagi, ili odvedite psa na mesto gde imaju vgu veće površine ( npr. pijaca, prodavnica stočne hrane i sl. ).

 
       Brz život pun poslovnih obaveza često vlasnicima ostavlja malo vremena za svoje ljubimce



Sledeći korak je da se utvrdi idealna težina Vašeg ljubimca. Ako imate rasnog psa, to nije problem jer je standardom rase propisana idealna težina. Treba uzeti u obzir uz to i pol, kao i veličinu i građu jedinke. Ali budite iskreni prema sebi!

Ako Vašeg psa nema u spisku rasa ili je Vaš ljubimac mešanac bez velike sličnosti sa nekom rasom postoji jedna stara metoda utvrđivanja uhranjenosti jedinke: opipajte debljinu masnog tkiva iznad rebara, tako da sa dlan pomerajte napred nazad na grudnom košu psa. Ako ne osećate uopšte sloj masnoće između rebara i kože, Vaš pas je mršav ( ovo se retko događa! ). Ako se oseća malo masnog tkiva i rebra se lepo pipaju, telesna težina je idealna. Ako ispod dlana ne osećaju se rebra već samo mekano masno tkivo, pas treba da ide na dijetu, i to odmah. Ako gledate psa od gore, zdrav neugojen pas ima struk i nema ravna leđa.

Ugojenost može da bude i posledica bolesti. Ovi slučajevi su retki, ali poremećaj funkcije štitne žlezde ili nadbubrega može izazvati stanje gojaznosti.

 

Šta uzrokuje gojaznost?
Prvenstveno nepravilna ishrana. Ili previše energije ili nepravilno izbalansiran obrok. Pored ovoga vrlo je bitno spomenuti preveliku količinu nagradnih zalogaja ili neke druge «slatkiše». Treba uzeti u obzir i strane izvore hrane npr. dobronamernu komšinicu. Uz pravilnu ishranu nedovoljno kretanje isto izaziva gojaznost. Sterilizacija i kastracija indirektno može dovesti do gojaznosti, ali oni nisu primarni uzrok. U slučaju ovih intervencija obavezno obratiti pažnju na količinu hrane koja se daje jedinci. Starije jedinke imaju manje energetske potrebe, ovo se objašnjava smanjenjem kretanja i promenom hormonskog statusa organizma.

Sa poštovanjem,
   Klara Ćurčin, dr vet. med.


Komentari/pitanja


.... divljina

 

2003-2012 © Životinjsko carstvo