.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Zarazni kašalj kod pasa - infektivni laringotraheitis
Kada se ova bolest pojavi, uplašeni  vlasnici pasa obično dolaze u ambulantu sa pitanjem:

"Da mu se nije slučajno zaglavila kost u grlu?"   

Prvi simptom je suv, nadražajni kašalj i nadražaj na povraćanje, koji se pojavljuju iznenada, čim pas počne brže da diše.  Ako se ne leči, kašalj je sve jači, pas gubi apetit, neraspoložen  je, a može da se javi i blago povećanje telesne temperature.

Kod štenaca  i  pasa kojima je iz nekog razloga smanjen imunološki odgovor (skotne kuje, kuje koje doje, hronični bolesnici,  osetljivije rase, psi koji žive u neadekvatnim uslovima i velikim populacijama) mogu da se pojave i simptomi upale pluća: visoka temperatura i produktivan kašalj (produktivan kašalj izbacuje neki sadržaj nasuprot suvom kašlju koji ne izbacuje ništa).

Parainfluenza virus 3D model
                                                             3D model virusa parainfluence

Bordatella bronchisepticaUzročnik ove bolesti  je najcešće virus Parainfluence, slika gore, a može da bude u pitanju  i bakterija  Bordatela, slika desno (koja kod dece izaziva veliki kašalj).

Način prenošenja bolesti
Prenosi se vrlo lako kroz vazduh iskašljanim kapljicama i obično ima karakter epidemije.  Američki  popularni naziv za ovu bolest je Kennel cough - u bukvalnom prevodu "kašalj iz odgajivačnice". Brzo prenošenje među psima koji žive u većim populacijama na malom prostoru je objašnjenje za ovaj kolokvijalni naziv oboljenja.

Dijagnostifikovanje
Dijagnozu nije teško postaviti. Obično je dovoljan je detaljan klinički pregled. Pritiskom na dušnik, izaziva se kašalj (refleks kašlja).  Ukoliko je u pitanju štene, važni su i anamnestički podaci o vakcinaciji (kompletne informacije i datumi primljenih vakcina), jer  su i prvi simptomi  štenećaka upravo kašalj i povećana temperatura. Kod štenećaka takođe postoji i  i zelenkasti iscedak iz nosa i oka i uvećani limfni čvorovi na celom telu, kao i negativan refleks kašlja.

Ova bolest se leči pre svega sredstvima za smirenje kašlja i širenje bronhija, a antibiotici se daju da bi se sprečila bakterijska infekcija oštećenog tkiva. Pas treba  da se drži u toploj provetrenoj prostoriji, bez jakih mirisa, da jede mekšu hranu i da se minimalno izvodi napolje.

Ukoliko ima ogrlicu, preporučuje se zameniti je amovima, jer pritisak ogrlice na dušnik takođe izaziva kašalj. Ukoliko se analizom pronađe bakterija Bordatela, daju se antibiotici iz grupe tetraciklina i hinolona. Terapija traje oko nedelju dana.

Preventiva
Efikasna preventiva protiv ove bolesti je vakcinacija. Vakcina protiv štenećaka obično sadrzi i virus Parainfluence, tako da sa jednom vakcinom   štitimo psa od oba virusa. Protiv Bordatella Bronchiseptica takođe postoji  vakcina, ali u našoj zemlji nije registrovana tj. dostupna.


Pet Wellness Eva                 DVM Dragana Petković
                 V.A.Pet Wellness EVA
                 Pariske komune 27, Novi Beograd
                 011 2690118
Marketing
.... divljina


 
 
 

2003-2012 © Životinjsko carstvo